Opa Hatzman.
Opa Hatzman, de vader van, zoals ik hem in de jaren ‘50/’60 heb gekend. Opa Hatzman was mijn overbuurman. Hij woonde op de hoek Hoogstraat/Loevenhoutsedijk. Bij zijn huis had hij een grote bloementuin, die vol stond met allerlei soorten Dahlia’s, die hij verkocht aan mensen uit de buurt en voorbijgangers. Opa Hatzman werd bijgestaan door zijn huishoudster. In mijn herinnering was dat een oudere dame die de sik genoemd werd. De reden hiervan was dat ze niet alleen haar op haar hoofd had, maar ook op haar kin. Mijn moeder kocht daar vaak Dahlia’s, die vaste prik op de tafel in de achterkamer gezet werden. Dat waren mooie bloemen, altijd vers, maar met veel oorwormen, die dan vrolijk over het tafelkleed kropen.
Voor opa Hatzmans huis stond een ijskarretje, vanwaar hij voor een paar centen torentjes schepijs verkocht. Je moest dan wel even op het raam van zijn woonkamer kloppen. Achter zijn huis stond een grote houten loods, waarin later zijn zoon Ulrich, die aan de overkant woonde, een tweedehands autohandel, annex reparatie en spuiterij is begonnen. Eind jaren ‘50 begin jaren ’60 verhuurde opa kamers aan de eerste Marokkaanse gastarbeiders. Aan alle activiteiten kwam een eind toen eind jaren ‘60 zijn huis door de gemeente werd afgebroken.
Een van zijn zonen had een ijshal op de laan van Chartroise, die hij samen met zijn vrouw runde. Hij ging ook met een ijskarretje de wijk in, een karretje, dat wel heel erg leek op het ijskarretje van zijn vader aan de Loevenhoutsedijk. Als hij niet ventte stond het ijskarretje voor de winkel.
Nadat de ijshal was omgebouwd tot cafetaria is een der zonen in de zaak bij zijn vader gaan werken heeft hij later de zaak van zijn ouders overgenomen. Hatzman stond bekend om zijn ras-patat, die je daar in het begin voor 25 cent kon kopen. Volgens zijn klanten de lekkerste ras-patat ooit. Ook de snoephoek was in trek.
Toen de zoon de zaak had overgenomen zijn de heer en mevrouw Hatzman naar Zuilen verhuisd en zijn ze in de Lessepstraat een tabakswinkel begonnen. De zoon die de snackbar runde is later in de Meern een cafetaria begonnen.



Opa Hatzman van de Loevenhoutsedijk, zijn dahlia tuin, schuur en het hoekhuis.



Hatzman’s ijshal aan de Laan van Chartroise.
Net als opa Hatzman zijn zoon ook een ijskarretje voor de winkel. Een ijsje kostte 2 - 3 - 5 of 10 cent.
De heer en mevrouw Hatzman in de ijswinkel.



Uitbreiding naar cafetaria.
Vader en zoon Hatzman.
Deze zoon nam de zaak over van zijn ouders.
Reactie plaatsen
Reacties