De winkel Scheren en Haarsnijden aan de Anthoniedijk.

(Info Buch Agterberg jr).

De eigenaar, de heer Agterberg senior was barbier, aanspreker en verzekeringsagent. Hij ging, als iemand was overleden als officiële aanspreker de straat op om dat te vertellen. Overdag viel er weinig te knippen, want de mensen maakten lange werkdagen. Na de arbeid en op de zaterdag was het druk in het kleine zaakje. Op zaterdag waren er veel scheerklanten, dan moesten de zonen helpen met inzepen. Als ze er dan niet goed bij konden, stonden ze op een stoof. Op de doordeweekse dagen/avonden ging de heer Agterberg op de fiets de polder in om de boeren te knippen en ook knipte hij zieken in het ziekenhuis of thuis. 

De familie Agterberg woonde in het benedenhuis van het pand. Daar was de winkel en achter de winkel was een kamer met een bedstee, waar de heer Agterberg en zijn vrouw sliepen, daar sliepen ook vijf kleintjes op een plank daarboven. Daar achter was een slaapkamer waar zeven meiden sliepen. In het verlengde van de bedstee was een keukentje, met een deur naar een plaatsje waar 4 jongens in een schuur sliepen. Van de 16 kinderen zijn er vier jong overleden. De 4e zoon is 19 jaar geworden, de 10e  zoon 18 maanden, de 13e  zoon 5 maanden en de 14e zoon 3 maanden. (In het bovenhuis woonde een een vader en moeder met 9 kinderen.)

Drie zonen zijn in het kappersvak gegaan. Hendrik had een kapperszaak tegenover Dikke Dries op de hoek Willemstraat/Koningstraat. Na zijn overlijden is de zaak gesloten en zijn de zonen Bep en Henk een begrafenis -onderneming begonnen. De derde zoon, Buch, is in 1927 een kapperszaak  begonnen op de Bemuurde Weerd. Hij is in 1936 naar de Lauwerecht gegaan, waar zijn zoon Buch in april 1963 bij hem is gaan werken en daar later voor zichzelf verder is gegaan. Vanwege                gezondheidsproblemen heeft Buch de zaak in 2016 gesloten.

De tweede zoon Jo, (buikie) Johannes Marines, werkte bij zijn vader aan de Anthoniedijk en is na diens overlijden in 1927 met de kapperszaak doorgegaan. Aan de overkant van de zaak zat café Vechtzicht (van Gendt) en zo kon het gebeuren dat een klant zich bij de kapper meldde en zei dat hij in het café op zijn beurt zou wachten. Als hij aan de beurt was, werd hij geroepen. Toen Jo in 1963 was overleden, is zijn vrouw Annie doorgegaan met de kapperszaak, want er moest toch brood op de plank komen. Zij heeft toen een snelcursus knippen gehad van neef Buch van de knipsalon in de Lauwerecht. 's-Avonds oefende ze op de oude “rooie bruggers”, die dan een gratis knipbeurt kregen. Dat waren dan toch een paar borrels meer bij van Gendt.

In de tijd dat Annie de kapperswinkel voortzette, ging haar zoon Buchardus, roepnaam Gert, naar de kappersdagschool om snel het vak te leren. In 1971 zijn ze naar Harderwijk verhuisd en is Gert daar een dames en herensalon begonnen. De TV kapper Leco van Zadelhoff heeft daar het vak geleerd.

 

 

De winkel ‘Scheren en Haarsnijden’ in 1914 aan de Anthoniedijk. Van links naar rechts, Marinus Agterberg, die later slager is geworden, Jo Agterberg (buikie), die deze zaak heeft overgenomen, Johannes (Jan) Agterberg die ook slager is geworden en lang op het abattoir op de Amsterdamsestraatweg heeft gewerkt. Buch Agterberg jr die een  kapperszaak op de Bemuurde Weerd is begonnen, is later verder gegaan in de Lauwerecht. Rechts vader Buch Agterberg.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb