Door Cor van Straalen.
Een van de hofjes aan de Hoogelanden oostzijde ( nu Lauwerecht) was de Hofsteeg. De familie de Groot had daar een boerderij, waar zoon Jan een pluimvee slachterij in de niet meer bewoonde huisjes had. Ik heb daar samen met mijn vader, Roel de Ruijter en Bep Pompies gewerkt. Dat was een mooie tijd, waar we heel veel kippen en kalkoenen geslacht hebben. Soms mochten we ook de koeien melken en als de gebroeders Jan en Sjef naar hun meiden gingen, mochten we ook de varkens voeren. De geslachte kippen bracht ik op een transportbrommer naar patatzaken en de Chinese restaurants.
Met kerst werd veel overgewerkt en was er een keer ingebroken, waarbij 5 fazanten met een waarde van 125 gulden waren gestolen. Om met kerst zoveel mogelijk te kunnen leveren waren de kippen ver voor die tijd geslacht en ingevroren. Als ze ontdooid waren werden ze in hoog tempo bij de klanten bezorgd. Als het rustig was, was er ook tijd voor ontspanning, dan gingen we in de pauze voetballen op het veld van de benenkluif, dat vlak naast de boerderij lag. In de zomer haalden we het hooi van het land in de polder en moesten we dat naar de boerderij brengen, dat was altijd lachen.
Later werkte mijn broer voor Sjef de Groot in zijn winkel aan de Adelaarstraat. Toen mijn broer de bouw in ging ben ik een poosje bij Sjef gaan werken, maar dat was niet zo gezellig als in de Hofsteeg. Toen ik mijn rijbewijs had gehaald, ben ik bij een vriend van Jan de Groot op het slachthuis aan de Amsterdamsestraatweg gaan werken. Ik ben nog twee keer naar Jan de Groot terug gegaan. Toen de Hofsteeg is afgebroken is Jan verhuisd naar de Weerdsingel.
De Hofsteeg is in 1972 officieel vervallen verklaard.
Jan de Groot had (op papier) een voetbalelftal, maar in werkelijkheid was dat elftal van café Murk, door mij en Nol Murk opgericht. Omdat er zoveel goede spelers bij Murk kwamen, ben ik op het idee gekomen om met een elftal in de zomeravondcompetitie voor bedrijven te gaan voetballen, maar in die competitie mochten geen café elftallen mee doen. Ik ben toen met Jan de Groot gaan praten en kreeg toestemming om onder de naam P.D.G. (Poelierbedrijf de Groot) te gaan voetballen. Jan zei er wel bij: als het mij maar geen geld kost en alles in het nette verloopt. Nol Murk en ik hebben toen contact opgenomen met de KNVB van het district Utrecht, waarbij we wel hebben moeten sjoemelen. Onder het mom dat we werknemers van de Groot zouden zijn, kregen we een licentie, maar ik was de enige die bij de Groot werkte.
We zijn in de 4e klas begonnen, met spelers als: Chris en Hennie Rietveld, Nol en Chris van Uum Jan de Keizer, Gradus de Leur, Kees Emo, Jan Kerkmeester, Frans Vermeulen, Jan de Koning, van Ree, Rob van de Berg en nog een paar spelers waarvan mij de namen zijn ontschoten. We behaalden 3 keer een kampioenschap en naast de competitie hebben we ook succesvol aan toernooien meegedaan. Om wat geld in kas te krijgen was er één keer in de maand op de vrijdagavond bingo, maar wel een valse, want dan gingen we altijd als een toeter naar huis. Na dat we nog een aantal jaren in de hoogste klas hebben gespeeld is het opgehouden te bestaan.
Een hele mooie tijd.


Stadsboerderij in de Hofsteeg, waar rechts de pluimveeslachterij zat.
Toer door de wijk.
Reactie plaatsen
Reacties