Jacobsplein achter de Hoogelanden oostzijde aan de Vecht.

Op de Hoogelanden oostzijde stonden tussen de spoordijk en de benenkluif een aantal huizen, een bakkerij en een sigarettenwinkel. Tussen de sigarettenwinkel en de Lauwerecht stonden de benenkluif en de loodwitfabriek. Achter de huizen lag het Jacobsplein verstopt. De huizen die daar stonden zijn eind 1800 gebouwd  en werden verhuurd voor fl1,30 in de week. Natuurlijk te weinig voor een huisbaas om de woningen goed te kunnen onderhouden. In de woning zat een ruim vertrek, een zolder, een plee en aangesloten op de waterleiding. Er was veel armoede op het plein, de woonsituatie was er ongezond. Er was nog weleens iets loos daar, dat kon zijn, oplichterij, een vechtpartij of diefstal. Regelmatig werden er mensen door de politie opgehaald. Het is een keer voorgekomen dat een ruzie tussen twee vrouwen zo hoog op liep, dat de een de ander een bijl in het gezicht gooide.  De mensen van het Jacobsplein werden zelf ook wel eens bestolen, dat ging van het stelen van konijnen tot aan oude kleding dat van de waslijn werd gehaald. Er is een keer uit een werkplaats een paar schoenen, een pot jam en een brood gestolen.

Toen de eerste woningen onbewoonbaar werden verklaard zijn ze tijdelijk als opslagruimte gebruikt. Een van de gebruikers was een voddenboer die daar zijn paard en paardenwagen stalde. Bakker Jan de Groot die daar zijn bakkerszaak had, hield daar varkens.

Eind jaren ’60 is alles afgebroken en is het Jacobsplein officieel vervallen verklaard.

 

Het middelste pand is de bakkerij van Jan de Groot aan de Hoogelanden oostzijde. Rechts daarvan tabakswarenwinkel Still. Links van de bakkerij de ingang naar het Jacobsplein, rechts van de bakkerij de Hofsteeg waar boer Jan Groot zijn pluimveeslachterij had. In het midden bewoners Jacobsplein en rechts een aantal woningen.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb