Kerstbomenjacht. (Door Roel Ludwig)

In de jaren '60 werd na de kerst door de jeugd hevig gestreden om kerstbomen. Dan hadden verschillende wijken het flink aan de stok met elkaar, om zovéél mogelijk kerstbomen te bemachtigen. Nu heb ik het even over onze wijk, de Hoogstraat en omgeving. We hadden het altijd aan de stok met het buurtje rond de Pippelingstraat en de van der Mondestraat en omstreken. Ver voor de kerst troffen we al voorbereidingen door het maken van wapens, zoals zwepen, stokken met spijkers en knuppels.

De kerstbomen die we bemachtigden, werden opgeslagen in de brandpoort in de Verheulstraat of op het terrein van de voormalige schooltuintjes, waar nu de voetbalkooi staat. Waar nu Het Vechthuis staat, stond vroeger een grote schuur, die van bloemenhandelaar van der Ven was. Meneer van der Ven verkocht rond de kerst ook kerstbomen en had die opgeslagen in die schuur.  Die schuur is door ons al eens vóór de kerst leeggehaald, waardoor wij al zo'n 100 bomen in de brandpoort hadden liggen voordat de jacht ging beginnen. Het doel was, om op oudejaarsavond de bomen op het kruispunt van de  Pijlstraat / Hoogstraat in de fik te steken.

Dat was natuurlijk een gevaarlijke situatie, zo’n grote stapel bomen op het kruispunt. De gemeente en politie kregen er lucht van en hebben uit veiligheidsoverweging de bomen bij ons weggehaald. We hadden ook meelopers, dat waren de kleintjes uit de buurt, die mee mochten om de kerstbomen voor ons te slepen .

In de laatste jaren kwam Overvecht ook nog bij ons gebied en werd de veroverde voorraad kerstbomen gigantisch. De voorraad was zó groot, dat we de bomen op het voormalige benenkluif terrein in de fik hebben gestoken. Rond 1971 ben ik er mee opgehouden. Hoe lang de kerstbomenjacht is doorgegaan is mij niet bekend.

Op de foto ziet U mij in gevechtskleding, de foto is gemaakt in de zandbak op de hoek van de Pijlstraat / van Zijlstraat. 

 

De foto is gemaakt in de zandbak op de hoek van de Pijlstraat / van Zijlstraat. Het huis op de achtergrond is van het oude Anthonieplein. Het elektriciteitshuisje is er nog.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.